Gălbenele au fost folosite în scopuri medicinale încă din Evul Mediu de către popoarele germanice. Hildegard von Bingen a denumit această plantă medicinală “Ringella”. Probabil că gălbenele au primit acest nume datorită semințelor sale inelate, care se coc la sfârșitul toamnei.
Gălbenele au fost întotdeauna apreciate pentru efectele lor benefice asupra sănătății. În Evul Mediu, așa-numitul unt de gălbenele a fost extrem de popular și era alcătuit din părți egale de unt de capră și flori zdrobite. Amestecul a fost utilizat pentru vindecarea rănilor, pentru dureri articulare sau vânătăi.
Cele mai importante ingrediente ale maceratului uleios de gălbenele sunt flavonoidele, saponinele și triterpenele. Aceste substanțe vegetale sunt recunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatorii și de vindecare a rănilor.
Datorită bunei sale toleranțe, unguentul de gălbenele poate fi utilizat pe răni deschise și slab cicatrizate, pe pielea aspră, eczeme sau excrescenţe ale pielii, cum ar fi negii și ulcerele.
Maceratul uleios de gălbenele este ideal pentru tratamentul inflamațiilor acute ale pielii și feței, este eficient împotriva acneei și accelerează cicatrizarea rănilor.